algemeen

 

Geen enkel automodel dat bij Karmann de fabriekspoorten heeft verlaten is zo karakteristiek als de Karmann Ghia type 14. En populair was het type zeker, de vraag was tijdens zijn 19 jaar productie steeds groter dan de hoeveelheid auto's die Karmann kon produceren.De productie van deze wagen begon in augustus 1955 en eindigde in de loop van 1974. Gedurende deze productieperiode was het model onderhevig aan slechts kleine veranderingen. Deze veranderingen waren voornamelijk terug te vinden onder de motorkap en bij de carrosserie in verband met steeds nieuwere veiligheidsvoorschriften.

 

het ontwerp

 

De eerste discussies over een coupé, gebaseerd op een Volkswagen Kever, vonden plaats in 1951 tussen de directeur van Volkswagen Heinrick Nordhoff en Wilhelm Karmann. De eerste ontwerpen werden bij Karmann gemaakt. Een van deze ontwerpen was een schets voor een tweezitter welke later zou evolueren in de eerste Karmann Ghia.

In samenwerking met de Italiaanse styling studio Ghia in Turijn werd een eerste prototype geproduceerd in Italië. Deze werd naar Frankrijk gestuurd waar Wilhelm Karmann de auto voor het eerst zag.
Al snel werd de auto geïntroduceerd aan de directeur van Volkswagen en in een zeer korte tijd werd besloten de Karmann Ghia in productie te nemen.

 

productie

 

Dankzij de kenmerkende organische vormen van de Karmann Ghia duurde het bijna twee jaar voordat de auto in massa geproduceerd kon worden. Deze voorbereiding voor de productie was een nauwe samenwerking tussen Karmann en Volkswagen.

De presentatie van het productiemodel aan het grote publiek vond plaats in 1955.

De productie van de auto begon in augustus 1955. De eerste modellen hadden een 30PK sterke luchtgekoelde 4-cylinder boxer motor, afkomstig van de VW Kever.
De basis van wagen was een gemodificeerde bodemplaat van de Volkswagen Kever. De carrosserie van de Karmann Ghia werd met bouten op deze bodemplaats vastgezet.

De prijs van een Karmann Ghia destijds was vastgesteld op 7.500 DM.


Twee mooie Karmann Ghia's die ik tegenkwam op VW Euro 2001

 
   

In 1956 werd op 22 oktober de 10.000ste Karmann Ghia geproduceerd, slechts 14 maanden na de introductie in 1955.

In 1957 werd de Karmann Ghia cabriolet geïntroduceerd op de 38e International Motor Show te Frankfurt (D) en de productie van dit model werd gestart op de eerste november van dat jaar. De prijs van deze cabriolet was slechts 750 DM hoger dat die van de coupé.

Gedurende de productiejaren veranderde het model relatief weinig. De meeste wijzigingen werden gemaakt in diens van de steeds strenger wordende veiligheidseisen. Een goed overzicht van deze wijzigingen is terug te vinden op de Ghia Spotter's Guide - by House of Ghia (in het Engels).

De productie van de Karmann Ghia type 14 eindigde op 31 juli 1974.

 

© Alle rechten voorbehouden. VW-Karmann Ghia .nl is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact op met info@vw-karmannghia.nl