het begin...

 

In 1901 nam Wilhelm Karmann het bedrijf Osnabrucker Wagenfabrik Christian Klages over. Dit was een bedrijf met 15 werknemers gespecialiseerd in het bouwen en repareren van fietsen, koetsen en speciale producten voor de paardensport en de jacht. Direct vanaf het begin veranderde Weilhelm Karmann geleidelijk aan het bedrijfsbeleid. Vanaf 1902 werden de eerste carrosserieŽn voor auto's geproduceerd.

 

de groei

 

De fabriek groeide in een snel tempo en in 1911 verhuisde het bedrijf naar een groter complex. Vanaf de jaren '20 werd er steeds vaker samengewerkt met grote auto fabrikanten van die tijd. fabrikanten als Buick, Citroen, Chrysler and Mercedes gebruikten de diensten van Karmann om carrosserieŽn voor hun auto's te produceren

 

massaproduktie

 

Wilhelm Karmann was onder de indruk geraakt van de massaproductie zoals die in de Amerikaanse automobielindustrie was ontwikkeld. Door de opgedane kennis aldaar werd in de fabriek de oude methode van produceren geleidelijk verlaten. In het midden van de 30-er jaren werden de eerste staalpersen in de fabriek geÔntroduceerd.

In het begin werd er door Karmann alleen geproduceerd voor andere fabrikanten waarbij het ontwerp afkomstig was van diverse auto-ontwerpers. Al snel werden er door eigen specialisten betere cabrio-kappen ontwikkeld.

In 1932 werkten er bij Karmann 150 werknemers. In 1939 waren dit er reeds 800.

 

VW

 

In de oorlog werd de fabriek van Karmann grotendeels verwoest. Na de oorlog wist Wilhelm Karmann zijn fabriek te herbouwen en in 1949 begon de langdurige en innige relatie met autofabrikant Volkswagen door de ontwikkeling van de VW Kever cabriolet. Dit zou tot een groot succes leiden.

In 1952 stierf Wilhelm Karmann en zijn zoon, ook Wilhelm genaamd nam het bedrijf van zijn vader over.

 

ideeŽn en concepten

 

Het bedrijf Karmann ontwikkelde en produceerde niet alleen speciale modellen voor diverse fabrikanten. Het bedrijf introduceerde ook een groot aantal nieuwe autoconcepten. Een van de beste voorbeelden in dit kader is de ontwikkeling van de Karmann Ghia, geÔntroduceerd in 1957.

Om een impressie te geven van de grote diversiteit aan modellen die door Karmann zijn geproduceerd volgt hier een beknopte lijst:

  • Porsche 356B
  • BMW 2000 C/CS
  • Opel Diplomat Coupť
  • Porsche 912
  • VW Scirocco I
  • VW Golf Cabriolet
  • Jaguar XK8 Cabriolet
Deze lijst vormt slechts een topje van een ijsberg.

 

huidige status

 

Recente modellen die door Karmann worden geproduceerd zijn auto's als de Mercedes SLK (convertible), De Auto 80 cabriolet en de Renault Mťgane cabriolet.De design-afdeling werkt niet alleen voor andere fabrikanten, Karmann introduceert bij diverse autoshows haar eigen concepten aan het grote publiek.

 

meer informatie

 

Meer informatie over Karmann kan gevonden worden onder de volgende links:

 

© Alle rechten voorbehouden. VW-Karmann Ghia .nl is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact op met info@vw-karmannghia.nl